16.07.2017

Pieczone fenkuły z ziemniakami oraz papryką

Lubicie fenkuły, inaczej zwane koprem włoskim? My nie jadamy ich za często, ale przyznać musimy, że jest to warzywko dosyć ciekawe w smaku i warte uwagi. Surowe smakują z lekka anyżowo, a po upieczeniu słodkawo i delikatnie. Według nas są one doskonałym towarzystwem dla poczciwego, pieczonego ziemniaka, więc dziś tak właśnie je potraktowaliśmy. Bez nadmiaru przypraw, skromnie i...pysznie.

Składniki:
  • 2 średnie fenkuły;
  • 2 średnie cebule;
  • 1 duża czerwona papryka;
  • 500-600g ziemniaków;
  • oliwa z oliwek;
  • sól oraz pieprz.
Sposób przygotowania: 
  • Fenkuły, cebule oraz paprykę kroimy w dowolny sposób (duża kostka, paski, piórka...jak kto woli);
  • Ziemniaki (nieobrane) kroimy na ćwiartki (choć to też nieistotne w jakim kształcie będą);
  • Wrzucamy wszystko do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy, a następnie zapiekamy w temperaturze ok 200-220 stopni przez 40-50 minut.
* Do tego pysznego dania idealnie pasuje sos czosnkowy lub sos z tahini (my robimy go wg tego  przepisu, tylko dajemy więcej czosnku).


_________________________________________

Poniżej nasze prywatne, balkonowe fenkułki :)

 SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Chyba nigdy fenkułów nie jadłam, przynajmniej nie przypominam sobie ich smaku, ale danie wygląda bardzo zachęcająco ;) A pieczone ziemniaki i paprykę jadłam wczoraj ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam fenkułu :) Ciekawi!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...